ZOMERVAKANTIE | Team Verzekeringen Lanckriet staat steeds voor je klaar, ook tijdens de zomervakantie - Lees meer ...
Veilig terug naar school: zo trotseer je het verkeer met je kinderen

Breng jij je kinderen te voet naar school, laat je hen fietsen of vind je de auto toch de veiligste optie in het verkeer van tegenwoordig? Aandacht voor verkeersveiligheid is met élk vervoersmiddel noodzakelijk. Enkele tips!

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Het verkeer inschatten

Om je kinderen veilig door het verkeer te laten bewegen, is het belangrijk hun verkeersgevoel te stimuleren. Neem hen zo vaak je kan mee op de fiets of te voet. Door naar jou te kijken, leren ze verkeerssituaties in te schatten en verstandig te reageren.

Hou je bovendien altijd aan de verkeersregels én vertel erover. Zo pikken ze al heel jong veel verkeerswijsheid op.

De veiligste route …

… is niet altijd de kortste route. Bekijk samen met je kind welke gevaarlijke situaties het tegenkomt op weg naar school. Denk aan drukke kruispunten, uitritten van parkeerplaatsen, tramsporen …

Laat je dochter- of zoonlief alleen stappen of fietsen, neem dan vooraf de tijd om samen enkele keren te oefenen. Check op dat moment of je kind de verkeersregels kent, genoeg overzicht heeft over de verkeerssituatie, contact maakt met automobilisten, de snelheid van auto’s kan inschatten, wegblijft uit de dode hoek van vrachtwagens, enzovoort.

Rustig op weg

Met de auto, de fiets, te voet of met om het even welk transportmiddel: vertrek altijd ruim op tijd. Wie gehaast is, let minder goed op en maakt sneller fouten. Terwijl dat makkelijk te voorkomen valt!

Veilig ingepakt

Zeker wanneer de dagen straks weer korter worden, is een reflecterende jas of een fluohesje van onschatbare waarde om kleine weggebruikers beter te laten opvallen in het verkeer. Naast goed werkende lichten, natuurlijk.

Ook extra fluorescerende stickers op de helm of boekentas maken je kind een stuk zichtbaarder. Een stevige fietshelm met EN 1080-label beschermt het bovendien bij een val.

Met de auto naar school

Het begin en het einde van de schooldag zijn de drukste momenten op de weg, zeker in de schoolomgeving. Wees je er dus van bewust dat je de rijweg deelt met veel zwakke weggebruikers. Kinderen vallen minder op en kunnen onverwachte maneuvers maken of trager reageren dan volwassenen. Hou je dus aan de maximumsnelheid van 30 km/uur en wees klaar om te remmen wanneer nodig. Pas extra goed op als je fietsertjes inhaalt.

Parkeer niet vlak voor de schoolpoort, maar zoek een rustigere plek wat verderop. Hou daarbij voldoende afstand van zebrapaden en bushaltes, zodat overstekende voetgangers een goed zicht op de weg behouden. Parkeer de auto idealiter aan de straatkant waar de school ligt, zodat je kinderen niet hoeven over te steken.

Wat bij een ongeval?

Hopelijk is deze laatste tip overbodig. Maar wanneer je de weg op gaat, ben je maar beter goed verzekerd:

  • Als automobilist dekt de verplichte autoverzekering de materiële schade. Als fietser kan je een fietsverzekering nemen die schade aan je stalen ros vergoedt.
  • Veroorzaak je met de fiets of te voet schade aan iemand anders? Dan komt je familiale verzekering tussen.
  • Wanneer je zelf gewond raakt als voetganger of fietser, springt een persoonlijke ongevallenverzekering bij voor de kosten die je ziekte- en hospitalisatieverzekering niet terugbetalen. Krijg je een ongeval met de auto, dan is je bestuurdersverzekering aan de orde.

Een gewaarschuwd ouder is er twee waard. We wensen je hele gezin een vlot en veilig nieuw schooljaar toe!

 Maak een afspraak