groot nieuws vanaf 1 oktober ... - Lees meer ...
Laat inbrekers je familiefeest niet vergallen

Staat de kerstboom er al? Of denk je liever eerst na over de cadeautjes? Wat je plannen voor het eindejaar ook zijn, sta er zeker even bij stil dat deze periode ook voor inbrekers een van de hoogtepunten van het jaar is. Op ons feestmenu staan alvast niet te versmaden tips om inbraak te voorkomen.

Deel op Facebook X LinkedIn

Door de corona-lockdowns en de avondklok lagen de inbraakcijfers in 2020 en begin 2021 laag, maar verschillende politiezones tekenen sinds begin 2022 weer hogere cijfers op. Nu we opnieuw vaker reizen en minder thuiswerken, zien inbrekers hun kans schoon om meer woninginbraken te plegen.

In vakantieperiodes en in de donkere maanden pieken de cijfers elk jaar. De weken rond kerst en nieuw combineren die twee, dus ben je maar beter op je hoede. Ook overdag, trouwens! Want volgens de Federale Politie zijn er in de namiddag evenveel inbrekers op pad als ‘s nachts.

5 tips om woninginbrekers te slim af te zijn

Dé gouden regel: maak het ze zo moeilijk mogelijk

Sluit je ramen en deuren altijd af, mét de sleutel, ook als je maar even weg bent. Zelfs kleine raampjes op kiepstand of dakvensters zien er te uitnodigend uit. Twijfel je of je sloten stevig genoeg zijn, dan kan je een veiligheidscilinder plaatsen. Schuiframen beveilig je makkelijk met een houten lat in het raamkader.

Spring daarnaast verstandig om met sleutels. Je legt ze beter niet onder de mat of in een bloembak. Een reservesleutel bij de buren of de familie om de hoek is veel veiliger.

Aandacht voor de achterkant van je woning

Wist je dat 70% van de inbrekers langs die kant binnendringen? Het lijkt moeilijker om via de achtergevel in te breken, maar het tegendeel is waar. Let er dus op dat ook de achterdeur op slot is en de ramen dicht. En laat zeker geen ladder of gereedschap in de tuin slingeren …

Op vakantie? Hou het stil

Wanneer je verlichting en radio aan en uit blijven gaan met een timer, hebben ongewenste bezoekers niet in de gaten dat je weg bent. Daarnaast is het een goed idee om aan een betrouwbaar iemand te vragen af en toe langs te komen. Zo puilt de brievenbus niet uit en gaan de rolluiken op en neer.

Ook doe je er goed aan om je vakantiefoto’s pas na thuiskomst op social media te delen. Criminelen speuren Facebook en co af naar adressen van mensen die op reis zijn.

Waardevolle spullen uit het zicht

Ben je er niet, of is het buiten donker? Sluit dan de rolluiken of gordijnen van de vensters waar passanten kunnen binnenkijken. Criminelen op zoek naar een buit hoeven je nieuwe tv of antieke vaas niet te zien.

Ook in huis bewaar je kostbare voorwerpen, zoals juwelen, het best op een plek die niemand verwacht. Wat dacht je van de keukenkast? Nog veiliger is natuurlijk een safe of een kluis in de bank.

Elektronische beveiliging

En daarmee doelen we niet alleen op een alarmsysteem. Ook buitenverlichting die op beweging reageert, heeft een waardevol afschrikkend effect. Net als bewegingssensoren die een melding op je smartphone geven (op voorwaarde dat je wifi goed beveiligd is).

Overweeg je een alarmsysteem dat meteen de omwonenden en eventueel zelfs de politie alarmeert, kies dan voor een INCERT-gecertificeerde installateur.


Extra: in heel wat gemeenten kan je gratis een diefstalpreventieadviseur van de politie laten langskomen. Die geeft je vrijblijvend objectief advies over - je raadt het al - het beveiligen van je woning.

Natuurlijk adviseren wij je ook graag. We bekijken jouw situatie en denken met je mee over eventuele investeringen die een inbraak kunnen voorkomen. Vanzelfsprekend checken we in één beweging of je nog correct verzekerd bent. Je brandverzekering (of woningverzekering) dekt sowieso de schade na een woninginbraak, maar misschien doe je er goed aan een optionele dekking voor diefstal te nemen.

 Maak een afspraak